She Rides

15 tjejer och kvinnor i olika åldrar har trotsar vädret och samlas för att köra SM-banan.

Det blåser flera sekundmeter, uppåt 15 i byarna. Men det är en härlig kväll; cykling, pepp och inspiration tillsammans med positiva människor i snålblåsten.

190 tjejer har nu gått med i communityn She Rides Åre-Östersund. De vill göra cykelsporten mer öppen för alla så att fler får uppleva det fantastiska med cykling. Hittills har de kört på stigar i Brunflo, Torvalla, Frösön, Vålådalen, Spikbodarna och Fugelsta. Ikväll blir utmaningen att köra SM-banan. Helena Enqvist, Erika Holmqvist och Sara Borg som leder gruppen gör det helt idéellt.

- Det är superkul att intresset är så stort för She Rides, säger Helena.

She Rides är en community men också en förening och en cykelklubb. För den som vill går det bra att skaffa en tävlingslicens genom medlemskap i cykelklubben She Rides.

Idag är det trögare rekrytera damer än herrar till mountainbiketävlingar. Något som Helena tycker är synd.

- Är man med och kör lopp, motionslopp eller tävlingar, blir det också mer spännande att köra fort och tekniskt och få ut det bästa av cyklingen, säger Helena.

Ikväll lotsar Helena hela She Rides-gruppen genom SM-banan. De stannar vid varje hinder. Helena ger tekniktips och berättar hur man kan tänka för att ta hindret. Hon följer vad alla gör och peppar.

Sara Borg är endast med och fotar idag eftersom hon är gravid. Hon berättar att hon ändå cyklar ett par gånger i veckan men så lugnt som möjligt.

- Hur många gånger har du cyklat idag? Frågar hon Helena.

- Två, erkänner hon och ler.

Cykel har varit lite mansdominerat är de överens om.

- Vi tror på att hitta ett sammanhang där man vågar. Inom She Rides är vi prestigelösa. Här kan man få en häftig upplevelse av att fixa saker gemensamt, säger Helena.

Har ni några tips för att våga?

- Jag tror att man bara ska vara med, bara göra, säger Sara.

- Ha bara en cykel som funkar, säger Helena.

Själv tänker Helena ställa upp i SM. Hon har ett cykelintresse och tränar en hel del. Hon tycker det är roligt att tävla.

- Nästa tävling i Jämtlandsserien blir i Aspåsnäset i augusti. Det är jättekul om fler är med, häng på, tipsar hon.