Cykelprofiler

Här presenterar vi några av de cyklister som kommer att köra SM i sommar 18-22 juli på Frösö Park, Frösön.

 

Albin Johansson övar olika discipliner för att utvecklas och vara så allsidig som möjligt.

– Jag fick äran att cykla för landslaget på landsväg i Tjeckien i början på maj, säger han.

Tävlingen började bra men under en av de fem etapperna var Albin med om en krasch. Han fick en spricka i revbenet och MTB-cyklingen blev vilande ett tag. Men nu är han tillbaka och sjukt laddad för att ställa sig vid startlinjen på ett mästerskap igen.

 

Hej Albin!

SM-silver i XCO herrjunior och seger i Swe cup-tävling förra året, hur har säsongen känts så här långt i år?

Säsongen var halvknackig till en början som den är varje år på grund av min pollenallergi. Sen började det släppa och jag började bli piggare på de race jag körde. Jag fick äran att köra för landslaget på landsväg i Tjeckien i början på maj, en mycket rolig tävling. Tyvärr kraschade jag in i en bil under en av de fem etapperna. Jag fick en spricka i revbenet som gjorde väldigt ont vilket ledde till att MTB blev vilande ett bra tag. Så min säsong hittills har mestadels bestått av landsvägscykling men det har känts rätt bra.

Vad är målet inför årets  MTB SM?

Målet är som alltid vid mästerskap att komma dit med en bra känsla i både huvudet och i kroppen, veta vad jag kan och göra ett så bra lopp som möjligt just då. Jag ska försöka ta hem en seger eftersom jag inte har något SM-guld ännu och är extremt sugen på det.

Vad är ditt huvudfokus under den här säsongen?

Mitt huvudfokus ligger på att utvecklas som cyklist och bli bättre på så mycket jag kan vad gäller cyklingen. Har tävlat mycket på landsvägscykeln i år för att bli en bättre och mer allsidig cyklist. På så sätt lär jag mig hantera båda cyklarna i de olika tävlingssituationerna vilket jag tror är bra för båda disciplinerna.

Vad är det som triggar dig i cyklingen?

Att alltid sträva efter att bli bättre och snabbare. Jag tycker det är så roligt att cykla och det blir roligare ju bättre det går. Jag tycker verkligen om att vara på MTB tävlingsområden i Sverige för att det är en så bra gemenskap och det känns som alla känner till alla. Alla hälsar på varandra och tittar på varandras lopp och det tycker jag är kul. Jag har alltid tränat för att det ska vara roligt varje gång jag sticker ut. Om jag har ett riktigt segt pass att genomföra som hårda intervaller så brukar jag ofta ha lite roligare inslag. Antingen mellan eller efter intervallerna lägger jag till hopp och roliga stigar, sånt som inte är lika jobbigt utan där jag bara åker och ler istället. Eller ja.. så gott det går förstås, efter backintervaller kan det vara en utmaning i sig.

Hur kom det sig att du började cykla mountainbike till att börja med?

Jag har åkt skidor hela livet och varit med när pappa tävlat innan jag ens kunde gå. Sen har jag tävlat en del själv också men fick upp ögonen för cyklingen när jag var 11-12 år och började tävla när jag var 13 år. Både mamma och pappa cyklade en del vid sidan av deras huvudfokus som legat på bland annat löpning och skidor. Jag tyckte det såg riktigt coolt och roligt ut att cykla MTB så en dag åkte jag och mamma och köpte en riktig MTB-cykel och på den vägen är det.

Vad är det roligaste med att cykla MTB?

Att få utmana sig själv och upptäcka nya ställen och stigar man aldrig varit på innan. Att sticka ut och träna med ett gött gäng, cykla snabba stigar och hoppa runt och leka är riktigt underbart.

Har du något tips för den som skulle vilja börja med MTB?

För att fastna för någonting tror jag att man måste se det roliga med det. MTB är svinkul i sig men det finns så otroligt mycket man kan göra på en cykel. Att man inte ska känna någon press i början för att några har cyklat snabbare än en själv. Jag tänker att man ska göra det man tycker är kul med cykeln i början, sen kommer resten med tiden skulle jag tro.

Är du laddad inför SM? Laddar du på något särskilt sätt?

Jag är riktigt laddad och tycker det ska bli sjukt kul att ställa mig vid startlinjen på ett mästerskap snart igen. Jag har en formtoppningsperiod ungefär 3-4 veckor innan SM men jag har i år tappat hela den första veckan och lite till på grund av en seg förkylning som suttit i kroppen under två veckors tid. Men jag hoppas att jag kan köra fort ändå.

Namn: Albin Johansson
Född: 2000
Bor: Skara/Linköping
Meriter från 2017: 2:a XCO SM, 1:a Alingsås SWE CUP, 3:a XCM SM
Meriter från karriären: SM Silver XCO, SM Brons XCM, Landslaget i Tjeckien, ett gäng segrar också.
Nuvarande lag/klubb: Mjölby CK

 

Ella Holmegård MTB-stjärna på uppåtgående

Edvin Lindh ser fram emot SM i Norrland

Matthias Wengelin - Enduro och MTB är en bra kombo

Linn Gustafzzon - från Tärnaby till internationell tävlingscyklist i MTB

Emil Lindgren kör SM med hela familjen

Ida Janzzon kliver upp till U23