Cykelprofiler

Här presenterar vi några av de cyklister som kommer att köra SM i sommar 18-22 juli på Frösö Park, Frösön.

 

Nyligen hemkommen från Världscupen i Italien där han norpade åt sig 6:e platsen ser Edvin Lindh nu fram emot ett SM i Östersund. Han är uppvuxen i Härnösand och har haft cykeln som kompanjon sedan barnsben. Innan flytten till Skara blev det  mycket resor för att kunna tävla i MTB.

- Jag stöttar verkligen att Norrland anordnar SM i år så att vi får upp lite större tävlingar hit, säger han.

Hej Edvin!

Du blev ju 2:a i svenska cupen förra året, hur har det gått så här långt i år?

Det har gått bra så här långt. Det startade lite segt de första tävlingarna för säsongen men sen dess har det bara gått bättre och bättre. Speciellt med min placering i Världscupen där jag kom på 6:e plats känns det som jag fått in ett bra flyt.

Vad är ditt huvudfokus under den här säsongen?

Den här säsongen så är det sprinten som jag lägger krut på. Jag har varit nere i Italien nu för Världscupen och sen hoppas jag på att bli uttagen till EM och VM i sprint. Jag vill försöka köra alla SWE Cup tävlingar och även XCO SM.

Vad är det som triggar dig i cyklingen?

Jag tycker att det är superkul att cykla, det är det som driver mig i grunden. Det är lite så att jag bestämmer vad jag ska satsa på, jag tittar på vad jag tycker är roligt och kör på det. Just nu tycker jag att sprint är superkul så då väljer jag att satsa på det. Sen är det väldigt bra gemenskap bland Sveriges cyklister så att få vara en del i det härliga gänget motiverar också. Det jag upplever som utmanande är att få ett bra flow i träningen. Att kunna hålla mig frisk och satsa på grundträningen och hålla i den hela vägen.

Hur kom det sig att du började cykla mountainbike till att börja med?

Min storebror och pappa var först ut med cyklingen. Så ända sedan barnsben var Axel (storebror) ute tävlade och pappa var en riktig cykelpappa. Så familjeintresset hängde i och jag har tävlat MTB sen nybörjarklass. Redan när jag var 14-15 år insåg jag att det är cykling jag verkligen vill satsa på då det är så otroligt roligt.

Du kommer ju från Härnösand, hur var utbudet där under din uppväxt? Är det många som cyklar?

Vi har inte en jättestor klubb i Härnösand men vi har haft många bra cyklister som Erik Gunnarsson och Emma Johansson så det har funnits förebilder inom klubben. Men innan jag flyttade ner till Skara har det varit otroligt mycket resor för att kunna tävla i MTB. Förmodligen det som gör att engagemanget är mindre i Norrland då det blir mycket resor om man vill ta steget upp. Så jag stöttar verkligen att Norrland nu får anordna ett SM så att vi kan få upp lite större tävlingar hit. 

Har du något tips för den som skulle vilja börja med MTB?

Testa och utvärdera om du om du tycker det är kul och tycker du det så är det bara köra på. Skaffa riktiga MTB-skor och en liten nybörjarhoj och kör för att det är kul.

Vad betyder träning och tävling för dig?

Det betyder en utmaning först och främst. Sen är det kul också, jag tycker att det är superkul att träna och tävla. Det är det jag brinner för.

Är du laddad inför SM? Laddar du på något särskilt sätt?

Jag är asladdad inför SM! Så det sjuder om det. Jag börjar formtoppa 3-4 veckor innan SM. Jag är lite ritualistisk så laddar jag alltid upp med en godispåse kvällen innan tävling.

Namn: Edvin Lindh

Född: 2000

Bor: Skara

Meriter från 2017: 2:a SWE Cup, 3:a MTB Stafetten, 5:a Sprint SM

Meriter från karriären: 1:a Sprint SM 2015, flera SM-medaljer i Lag, 6:a Världscupen 2018.

Nuvarande lag/klubb: Härnösands CK

Läs om intervjuer med fler cyklister som kör SM:

Matthias Wengelin

Linn Gustafsson

Ida Jansson

Emil Lindgren