Cykelprofiler

Här presenterar vi några av de cyklister som kommer att köra SM i sommar 18-22 juli på Frösö Park, Frösön.

Ella Holmegård cyklade år 2017 sin första säsong som junior, och vilken säsong det blev.
– Att det gick så bra för mig förra året var lite av en överraskning då jag hade bestämt mig för trappa ner till följd av flera skador, säger hon.

Sedan kom den avgörande sprinten under fjolårets SM i Värnamo där hon kammade hem en guldmedalj. Det blev en nytändning för Ella och senare under året kom en ny stor merit i form av en silvermedalj under VM i Kina.

Hej Ella!

Du plockade ju hem både SM-guld och VM-silver förra året, första året som junior. Vad är framgångsreceptet?
Nyckeln till att bli bra på cykling är att ha roligt. Även om det inte är så roligt att köra fyra-minutare i spöregn i november så måste dom roliga stigpassen i juni överväga.

Att det gick så bra för mig förra året var lite av en överraskning då jag hade bestämt mig för trappa ner lite på grund av flera skador. Men efter sprinten på SM fick jag blodad tand.

Största anledningen till att det gått så bra är ändå att jag tycker det är så sjukt kul att cykla och har hittat ett bra sätt att kombinera cykling med gym för att träna hållbart och framgångsrikt.

Hur har säsongen känts så här långt i år?
Säsongen i år har känts bra. Jag började med några inledande XCO i Sverige och Norge med blandade resultat. Sedan åkte jag till USA för den första sprint (XCE) världscupen där jag kom tvåa och fick bevisa lite för mig själv att jag faktiskt hör hemma på den nivån. Sedan har det rullat på med mycket resande och tävlingar i XCE där jag gjort resultat som jag tycker är godkända.

Men sen har jag inte känt att formen riktigt funnits där jag velat ha den, men tror lite tid hemma med bra träning kan göra susen.

Vad är ditt huvudfokus under den här säsongen?
Mitt huvudfokus för det här säsongen är helt klart sprint. Världscupen är mitt stora mål, att ta en så bra totalplacering som möjligt men även förhoppningsvis också få åka några mästerskap. SM är självklart också ett stort mål.

Vad är det som triggar dig i cyklingen? 
Det är nog att man aldrig är tillräckligt bra. Man kan alltid bli bättre. Oavsett hur många gånger du åker en stig långsamt så ger samma stig dig helt nya utmaningar om du åker den fort. Eller vänder håll och åker den åt andra hållet. Det finns så mycket nya saker att lära sig och finslipa på så det blir aldrig tråkigt att cykla.  

Hur kom det sig att du började cykla mountainbike till att börja med?
Det var faktiskt min lillasyster som började först. Mamma och pappa lät inte mig börja eftersom jag redan höll på med så många andra sporter, jag fick helt enkelt sitta bredvid och titta på.

Till slut lyckades jag tjata till mig att få vara med och efter det så har dom andra sporterna försvunnit och cyklingen har tagit allt mer tid.

Vad är det roligaste med att cykla MTB?
Det absolut bästa och roligaste är nog dom vanliga ”stiglek” passen där jag bara är ute och åker stig på ett lätt och lekfullt sätt utan krav på varken tid eller puls med bra musik i öronen, det är magi. 

Du har ju som sagt plockat hem stora meriter tidigt i karriären. Vilket är ditt bästa tävlingsminne så här långt?
Det är absolut mitt SM-guld förra säsongen. Jag kom ur en ganska jobbig tid där jag kände mig ganska vilsen i vad jag ville med mitt liv. Så när jag fick vinna mitt första ”riktiga” SM-guld var det som en lättnad och det blev en självklarhet att det var cyklingen jag ville fortsätta med. Det blev också ett kvitto på att det jobb som jag och min pappa lägger ner faktiskt funkar.

Är du laddad inför SM? Laddar du på något särskilt sätt?
Jag är absolut laddad inför SM det ska bli kul att få tävla i Östersund där jag aldrig tävlat förut.

Träningsmässigt så laddar jag precis som jag alltid gör inför större tävlingar med fokus XCE. Men eftersom jag också är anmäld till XCO ligger ett mindre fokus även där, med en tävling i Falun veckan innan som genrep.

Namn: Ella Holmegård
Född: 2000
Bor: Torslanda, Göteborg
Meriter från 2017: SM- guld xce, VM-silver xce
Meriter från karriären: 2 sm-guld, 1 vm-silver
Nuvarande lag/klubb: Team Merida Sverige/ Mölndals cykelklubb 

Cykelprofiler - Linn Gustafsson

Cykelprofiler - Ida Jansson

Cykelprofiler - Emil Lindgren