Cykelprofiler

Här presenterar vi några av de cyklister som kommer att köra SM i sommar 18-22 juli på Frösö Park, Frösön.

Matthias Wengelin är en rutinerad cyklist med flera mästerskapsmedaljer i bagaget. Sedan gymnasietiden har han satsat helhjärtat på MTB och plockat hem flera framstående placeringar.

- Det finns inget bättre än att pusha gränserna och bli snabbare på både svåra och lättåkta stigar i skogen, säger han.

Hej Mattias!

Du kör internationella lopp i Cross Country och även tävlingar i Enduro World Series, hur har säsongen gått så här långt?

Den har gått bra. Jag har lyckats gjort några bra resultat både på tävlingar utomlands och här hemma i Sverige.

Vad är ditt huvudfokus under säsongen?

Att göra det jag tycker är kul och att försöka köra tävlingar jag inte åkt innan. Fokus ligger på XC-disciplinen samt att köra de enduro-tävlingar som jag kan/hinner vara med på.

Hur känns det så här långt?

Det känns fint, har hunnit med en tävling i enduro-cupen så här långt och ska försöka klämma in några fler race innan det är dags för EWS-tävlingarna i september. XC-cyklingen går också bra, trivs bra på tävlingarna och det känns som att vinterns träning har gett resultat.

Är enduro och XC en bra kombination?

För mig är det en superbra kombination. Enduro-cyklingen får mig inte bara att åka snabbare på xc-hojen utan den hjälper mig också att ladda om så jag orkar lägga den tiden som behövs på xc-cyklingen.

Vad är utmaningarna med cykling? Vad triggar dig?

Det finns en hel del utmaningar, allt från det man stöter på i skogen till när det gäller att orka ta ut sig på träningspassen. För mig är det en kombination av det mesta som triggar intresset. Det är alltid lite spännande att se hur trött man kan bli på en träning/tävling och sen finns det inget bättre än att pusha gränserna och bli snabbare på både svåra och lättåkta stigar i skogen.

Hur kom det sig att du började cykla mountainbike till att börja med?

Jag började cykla när min pappa var med och startade upp klubben (Ck Natén) hemma i Säter. Jag spelade både fotboll och hockey förut men när det var dags att börja på gymnasiet blev det full satsning på cyklingen. Det bästa med att cykla mtb är man kan ta sig fram överallt, spelar ingen roll om det är asfalt eller stig. Sen är det så mycket mer varierande än landsvägscyklingen så man tröttnar inte lika lätt. Annars är det som jag skrev innan, att cykla snabbt på utmanande stigar i skogen ihop med ett gäng kompisar är bland det roligare man kan göra!

Vad betyder träning och tävling för dig?

Jag har alltid varit en tävlingsmänniska som inte gillar att förlora. Även om inte alla träningspass är jätteroliga (många av passen är en riktig pina att ta sig igenom) så blir det ändå lättare att göra den sortens pass på ett så bra sätt som möjligt när jag vet vilka tävlingar som väntar. Utan något mål att sträva efter skulle det bli svårt att pressa kroppen till den nivån som behövs för att bli bättre. Sen är träningen inte bara ett medel för mig att bli bättre till tävlingar, utan det finns också en social del där jag kan träffa andra likasinnade. Träningen brukar också vara ett bra hjälpmedel till att ”rensa” skallen när det behövs.

Är du laddad inför SM? Laddar du på något särskilt sätt?

Jag är laddad! Ser fram emot att få en ny chans till att köra ett år i mästartröjan. Förra årets SM slutade lite snöpligt när kedjan gick av tidigt in i tävlingen. Jag laddar inte på något speciellt sätt. Tränar på som vanligt och ser till att både kropp och knopp är avslappnade inför racet.

 

 

 

Namn: Matthias Wengelin

Född: 1988

Bor: Örebro

Meriter från 2017: 2:a Sprint SM, 2:a Långlopps SM, 15:e Absa Cape Epic

Meriter från karriären: 1:a XC-SM 2013, 6:e plats XC-Världscup, Hafjell 2013, 2:a plats Sprint-Världscup, Hafjell 2013, 1:a XC-SM 2016, 1:a Långloppscupen 2016, 2:a CykelVasan 2016

Nuvarande lag/klubb: Länna Sport CK

Läs mer

Cykelprofiler - Linn Gustafsson

Cykelprofiler - Ida Jansson

Cykelprofiler - Emil Lindgren