Cykelprofiler

Här presenterar vi några av de cyklister som kommer att köra SM i sommar 18-22 juli på Frösö Park, Frösön.

När man pratar om Tärnaby tänker många på alpin skidåkning. Men byn har också levererat en ung stjärna i MTB, Linn Gustafzzon - en av Sveriges bästa cyklister med sikte mot världstoppen. Efter en armbågsskada förra säsongen satsar hon nu på att vara i toppform igen inför SM.

Hej Linn!

Det här med Tärnaby och skidåkning, hur kom det sig att du satsade på cykling?

När jag gick ut nian var jag säker på att jag skulle gå skidgymnasiet. Jag hade åkt både längd och slalom under uppväxten. Det gick bra för mig alpint. Under den här tiden började min pappa träna landsvägscykling tillsammans med Janne Stenmark och Uno Byggmark (Ingemar Stenmarks bror och Jens Byggmarks pappa). Jag hakade på för att få träning för slalomåkningen. Jag upptäckte att det var kul att cykla, det gav möjlighet att ta i på ett annat sätt än i slalom. Det var inte över på två minuter. Jag hade åkhuvudet och styrkan.

Under sommaren anmälde pappa mig till SM i landsvägscykling i Göteborg. Det var min första riktiga cykeltävling och jag kom sexa - jag blev chockad. Sedan var det inte så mycket mer med det. Jag tänkte, går det dåligt med slalomåkningen får jag börja med detta.

Veckan innan skolan började tog pappa med mig ner till cykelgymnasiet i Falun för att titta på skolan. Jag provkörde med de andra. Vi var sex tjejer och jag hade andra bästa träningstid. ’Ska du börja här får du börja på måndag’ fick jag veta. På väg hem diskuterade jag och pappa. Det blev cykelgymnasiet. Någonstans kände jag att jag inte fick ut allt i slalomåkningen. Så jag ringde skolan, mina kompisar och packade. Jag bytte liv på fyra dagar.

Vad var det som gjorde att du fastnade för mountainbike?

Mina första år som cyklist tävlade jag i landsväg. Vi cyklade i team och eftersom jag är grovstark fick jag göra mycket åkjobb för andra. Men jag blev gladast när jag själv vann. Jag fick inte ut det jag ville av landsvägscyklingen. I mountainbike får jag tävla för mig själv, köra i min egen fart och i skogen – lite som längdskidor.

Idag kör du i elit, hur är det?

Det här är mitt andra år som elit. Det är roligt med ett större startfält och snabbare motstånd. Jag har kört mycket i Norden och Europa. Men förra året kraschade jag armbågen när jag var på väg mot min första topp 30 i världscupen. Det gjorde att jag missade både SM och VM. Nu är armbågen helt återställd men jag har varit mycket sjuk i vinter, det har nästan varit tuffare än armbågen.

Hur är formen idag?

Vintern gick bort för mig så jag är inne i grundträningen nu. Målet för mig är att komma i form till SM och loppen efter SM. Då vill jag vara i toppform.

Har du några tips till mountainbikeintresserade ungdomar som har långt till klubbar och tävlingar?

Dra ut och träna med familjen. Det är ganska lätt att börja träna. Man kan själv bygga en teknikbana och träna balans, hitta en egen stig. Bor man i inlandet kan man också kolla möjligheterna i Norge. Från Tärnaby till exempel, är det inte så långt till Mo i Rana, där finns cykelklubb och lopp.

Hur gick det förra säsongen?

Jag hann tävla på våren, innan skadan. Då gick det väldigt bra , bland annat på Cypern. Det var otroligt kul med det stora startfältet internationellt och många duktiga åkare. Sedan gick det också bra i min comeback, när jag var återställd från skadan, i slutet av augusti. Jag hann köra tre tävlingar.

Vad betyder träning och tävling för dig?

Jag har alltid älskat att tävla och träna. Mina föräldrar tränade löpning när jag var liten. När de skulle träna fick de först träna med mig, jag skulle alltid vara med. Att få komma ut och träna och sedan komma hem och vara nöjd – det är det bästa som finns.

Är du laddad inför SM?

Jag är laddad inför SM, då hoppas jag kunna vara i min bästa form och utmana de bästa åkarna där. Just nu gäller det bara att försöka hålla mig frisk så att jag får träna på så mycket jag kan. Att jag får ha en bra träningsperiod och toppa formen.

 

Namn: Linn Gustafzzon

Född: 1994

Bor: Falun

Klubb: Kbk Bikes

Meriter från 2017: 2:a Nordiska mästerskapen, 11:a Sunshine Cup, Cypern, 2:a Sramliga C1, Danmark, 1:a UCI, Norge, 1:a UCI C2, 1:a Bergslagsloppet, Långlopp.

Meriter från 2016: 2:a Nordiska mästerskapen, 3:a SM XCO, XCE, 7:a EM sprint, 14:e plats Världscup Andorra, 3:a Goldtrophy Sabine Spitz, XCC, Tyskland, 1:a Härnösand sprint, 1:a Härnösand Swecup XCO UCI, 3:a Svenska mästerskapen XCE, 3:a Svenska mästerskapen XCO, 1:a Engelbrektsturen XCM, 1:a Swecup UCI och C2 XCO, 1:a Alingsås XCM  UCI, 3:a Sramliga Danmark UCI, 1:a Cykelvasan sprint, 1:a Norge Trondheim UCI, 2:a Swecup Göteborg

Läs mer

Cykelprofiler - Ida Jansson

Cykelprofiler - Emil Lindgren