Nationell cykelkonferens
på besök i SM-banan

 
 

Cykling på längden och tvären under nationell cykelkonferens

Just nu sjuder det av cykelliv i Östersund. Kommuner, regioner, regeringen, cykelorganisationer är här för att främja cykling, under Trafikverkets nationella cykelkonferens. Ett gäng fantaster gör en tur till SM-banan för att köra med några mountainbikecyklister.

Vi pratar med Klas Elm från Svensk cykling och Henric Storsvedh, Trafikverket.

- Det här var roligt och tufft! Ingenting jag gör i min vardag. Jag har aldrig cyklat mountainbike förut, säger Klas Elm.

- Jag cyklade när jag var yngre, efter det här vill jag plocka upp det igen. Det var otroligt roligt! Jag gillade formen med korta varv som återkommer till en och samma plats, intensivt och publikvänligt, säger Henric Storsvedh.

Cykelkonferensen är i år längre norrut än tidigare, precis som SM i år flyttar norrut hit till Östersund. 180 deltagare och utställare var på plats för att främja hälsa, stadsplanering, minska fossila bränslen – genom att främja cykling.

- Vi är här för att byta erfarenheter och kunskap, alla som jobbar med cykel, säger Henric Storsvedh.

Håller cyklingen på att breda ut sig?

-Intressen i motionsloppen ökar, berättar Klas Elm. Det är inte bara de stora klassiska loppen som växer. Vi ser även fler lokala mindre lopp som dyker upp på olika håll. För många är det ett insteg till att börja cykla och en hälsosammare livsstil. Jag tror också att det kan bidra till att vi får se mer tävlingscykling framöver, säger han.

Upplev stigcyklingen i Östersund

Bo på Sportscamp

Mountainbike-SM till Östersund