SM i mountainbike till Östersund 2018 & 2019

I juli kommer Sveriges bästa mountainbikecyklister till Östersund för att göra upp om medaljerna i cross country (XCO), sprint (XCE) och stafett (XCR). Östersund blir värd för Svenska Mästerskapen i mountainbike 2018 och 2019. Frösö Idrottsförening har fått i uppdrag att arrangera SM i mountainbike två år i rad av Svenska Cykelförbundet.

Åre satte tidigt Jämtland på mountainbike-kartan med världscuptävlingar och världsmästerskap i downhill på 90-talet.  Nu är det Östersund som blir värd för de svenska mästerskapen i cross country, sprint och stafett 2018 och 2019. Det första mästerskapet kommer att hållas på Frösö Park 18-22 juli, när Storsjöyran inleds.

Frösö Idrottsförening såg SM i mountainbike som en solklar möjlighet, när föreningar i Östersund tillfrågades av Svenska Cykelförbundet.

– Vi vill skapa möjligheter och öka utbudet för ungdomar. Vi ser en potential i att få hit stora mästerskap i en populär sport som mountainbike. Nu siktar vi på fem härliga SM-dagar, säger Jens Jonsson, projektledare för Mountainbike-SM, Frösö IF.

– Det är fantastiskt roligt att Östersund får arrangera SM i mountainbike. Ett stort sommarmästerskap som visar att vi kan arrangera mästerskap även på barmark. Det är också roligt att vi får hit en sport med en stor bredd, från unga till äldre i utövandet. Jag är tacksam över att Frösö IF och Svenska Cykelförbundet tar det här initiativet, säger AnnSofie Andersson, Ordförande, Kommunstyrelsen Östersund.

Mountainbike blir allt mer populärt, enligt Annie Söderberg, förbundskapten för mountainbike på Svenska Cykelförbundet.

– Inom tävling ser vi att ungdomsklasserna vuxit de senaste åren. Och fler anmäler sig till motionslopp som Cykelvasan och Lidingöloppet, det har blivit en folksport. Mountainbike-turismen ökar också vid destinationer som Åre, Järvsö och Vallåsen för utförscyklister och bland annat Isaberg och Lugnet i Falun för stigcyklister, säger Annie Söderberg.

– Det är så kul att Östersund nu satsar på mästerskap och en riktig mästerskapsbana för mountainbike. Tävlingsområdet på Frösö Park är fantastiskt såväl när det gäller natur som infrastuktur och bekvämlighet. Tävlingsbanan blir ypperlig ur ett publik och tv-perspektiv, säger Anders Bromée, tävlingsansvarig på Svenska Cykelförbundet.

Under 2017 års Mountainbike-SM i Värnamo deltog 800 tävlande och det kom tusentals besökare. Enligt Riksidrottsförbundet genererade eventet 12 mkr till besöksnäringen.

– På kort sikt ger mästerskap nya intäkter men på längre sikt kan det ge fler besökare som gillar mountainbike och ett värde för våra invånare som utövar sporten, säger AnnSofie Andersson.

Mer information

www.mountainbikesm.se

www.facebook.com/Mountainbikesm/

www.instagram.com/mountainbikesm/

Grenarna i MTB SM 2018-2019

XCO – Cross Country. Cyklisterna startar klassvis och kör ett förutbestämt antal varv på en rundbana som är ca 4-6 km. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp, dropp, m.m. förekommer.

XCE – Sprinten fungerar likadant som längdskidåkarnas variant, med den skillnaden att cyklisterna startar 4 och 4 i heaten istället för 6 i varje heat. De 2 första går vidare till nästa heat. Banorna mäter mellan 500 till 1000 m.

XCR – Stafett. Laget består av tre cyklister i olika klasser, samtliga kör ett banvarv var.

Sara Stenberg

Kommunikation, Mountainbike-SM

072-555 54 98

Skicka meddelande

Jens Jonsson

Projektledare, Mountainbike-SM

070-303 34 38

Skicka meddelande